Ewangelia Mateusza 15, 1. Tedy przystąpili do niego Doktorzy z Jeruzalem i Faryzeusze, mówiąc: 2. Czemu uczniowie twoi przekręcają ustawę starszych? albowiem nie umywają rąk, gdy chleb jedzą. 3. A on odpowiadając, rzekł im: (…)7. Obłudnicy, dobrze o was prorokował Izajasz, mówiąc: 8. Ten lud czci mnie wargami; ale serce ich dalekie jest ode mnie. 9. Lecz próżno mnie chwalą, ucząc nauk i przykazań ludzkich. 10. A wezwawszy do siebie rzeszę, rzekł im: Słuchajcie a rozumiejcie. 11. Nie to co wchodzi w usta, plami człowieka, ale co wychodzi z ust, to plami człowieka. 12. Tedy przystąpiwszy uczniowie jego, rzekli mu: Wiesz, iż Faryzeusze, usłyszawszy to słowo, zgorszyli się? 13. A on odpowiadając, rzekł: Wszelkie szczepienie, którego nie szczepił Ojciec mój niebieski, wykorzenione będzie. 14. Zaniechajcie ich, ślepymi są i wodzami ślepych. A ślepy jeśliby ślepego prowadził, obaj w dół wpadną. 15. A Piotr odpowiadając, rzekł mu: Wyłóż nam to podobieństwo. 16. A on rzekł: Jeszczeż i wy bez wyrozumienia jesteście? 17. Nie rozumiecie, iż wszystko, co wchodzi w usta, do brzucha idzie i do wychodu się wyrzuca? 18. Ale co z ust wychodzi, z serca pochodzi, i to plami człowieka. 19. Albowiem z serca wychodzą złe myśli: mężobójstwa, cudzostwa, porubstwa, kradzieże, fałszywe świadectwa, bluźnierstwa. 20. Te plamią człowieka; ale jeść nieumytymi rękoma, człowieka nie plami.
Ewangelia Łukasza 11, 37. A gdy mówił, zaprosił go pewien Faryzeusz do siebie na obiad: wszedłszy tedy, zasiadł do stołu. 28. A Faryzeusz począł się zastanawiać, myśląc sobie, czemu się nie umył przed obiadem. 39. I rzekł Pan do niego: Już to wy Faryzeusze oczyszczacie, co jest z wierzchu kubka i misy, lecz wnętrze wasze pełne jest zdzierstwa i nieprawości. 40. Nierozumni! czy ten, który uczynił to, co jest z wierzchu, nie uczynił też i wnętrza? 41. Wszakże dawajcie jałmużnę (z tego), co zbywa, a oto wszystkie rzeczy są wam czyste.